Of ik me al ergens in heb gespecialiseerd. Mag ik daar nog even over nadenken?

“Hoe doe jij dat dan, kies jij echt voor één of twee specialisaties waarover je vervolgens gaat schrijven?” Terwijl de koffies en cappuccino’s worden uitgeserveerd, komt het gesprek deze woensdagochtend al snel uit bij een vraag die ik de laatste tijd vaker heb gehoord: ga je jezelf wel of niet specialiseren? Ik ben aangeschoven bij een nieuwe bijeenkomst van Tekstnet, een samenkomst van zelfstandige tekstschrijvers uit de regio.

 

Laat het duidelijk zijn: zelf ben ik er nog niet over uit. Ik ben Clien Communicatie juist begonnen omdat ik nieuwsgierig ben naar de verhalen die mensen me vertellen, over een uiteenlopend aantal onderwerpen. Ik laat me graag verrassen en geniet van de interviews die een zekere wending nemen zodat ik een heel andere invalshoek kan bedenken dan vooraf gedacht.

 

En toch merk ik de afgelopen weken dat ook ik een zekere voorkeur heb voor onderwerpen. Helemaal niet zo gek. Maar moet ik die uitspreken op mijn website en in mijn gesprekken met opdrachtgevers en collega’s uit het vak?

 

De tweestrijd die me bezighoudt, is dat ik enerzijds vind dat ik ook moet kunnen schrijven over onderwerpen die in eerste instantie niet heel dicht bij me staan. Jezelf blijven ontwikkelen, dat is wat je moet doen, hoor ik mezelf hardop zeggen.

 

Anderzijds merk ik dat ik veel plezier beleef aan het uitwerken van de onderwerpen waarmee ik affiniteit heb. Vanzelfsprekend, inderdaad. Verdient een opdrachtgever ook niet juist zo’n tekstschrijver? Eentje die heel goed weet waar ‘ie het over heeft en die zich uitstekend kan verplaatsen in de doelgroep?

 

Veel van de andere tekstschrijvers die aan tafel zitten tijdens de koffieochtend, zijn er ook nog niet over uit. Later die week sta ik er zelf nog een paar keer bij stil. En net op het moment dat ik besluit me vooral op onderwerpen te gaan richten die dicht bij mezelf staan, kom ik het volgende citaat tegen:

 

Obsessively specialize. No niche is too small if it’s yours.

 

Seth Godin

 

Dat versterkt in ieder geval de overtuiging die sinds mijn overpeinzingen steeds meer vorm krijgt.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0