Voor iedereen die heel graag nog meer in de actieve vorm zou willen gaan schrijven

De kop van deze blog kan natuurlijk véél actiever. Bijvoorbeeld: Schrijf in de actieve vorm! 

Nog een voorbeeld. Welke zin lees je liever?

We kunnen rekening houden met de wensen die u heeft

of: 

Speciale wensen? Daar houden we rekening mee.

Als lezer geven we de voorkeur aan de tweede optie. Toch vervallen we vaak in de langere en passievere vorm terwijl we schrijven.   

Zelf schrijf ik inmiddels heel wat jaren en sommige gewoontes sluipen er in. Woorden zoals zullen, zouden, kunnen en zijn probeer ik te vermijden. Sterker nog, ik maak er een sport van dit soort woorden te vervangen voor een actievere vorm.

Een tijdje terug schreef ik enkele trouwblogs voor een opdrachtgever. Een derde persoon keek de blogs nog eens na. De opmerkingen van deze persoon lieten zien waar ik scherper kon schrijven. Het was lang geleden dat ik dit soort feedback kreeg. Een groot deel van de teksten die ik schrijf, gaat direct naar de eindklant en worden niet bekeken door een andere tekstschrijver. Je denkt alle adviezen te kennen en er braaf gehoor aan te geven. Pas als je ziet hoe jouw eigen tekst ook anders kan, steek je er iets van op en doe je er een volgende keer iets mee.

Hier nog een voorbeeld met een kleine nuance:

Voor stellen die regelmatig in de natuur te vinden zijn, is elkaar het ja-woord geven in de bossen helemaal niet zo’n gek idee.

of: 

Voor stellen die regelmatig in de natuur te vinden zijn, is een ja-woord geven in de bossen helemaal niet zo’n gek idee.

Wil jij je teksten ook actiever schrijven? Stuur ‘m naar me toe en ik streep waar nodig en geef altijd een alternatief. Wil je er niet eens aan beginnen maar heb je wel actieve teksten nodig waar je de lezer mee aanspreekt? Ook dan steek ik nodig graag mijn helpende hand uit.
 

Reactie schrijven

Commentaren: 0